Agencia española de protección de datos

L'AEPD i Clan fomenten el bon ús d'internet i les xarxes socials entre els joves

Els personatges de 'Big Band Clan' protagonitzen una campanya d'educació digital en la qual ha col·laborat l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, que inclou vídeos que promouen el valor de la privadesa.

  • Les peces inclouen consells sobre l'empremta digital, la importància de tancar la sessió quan es comparteix ordinador, les conseqüències de publicar imatges pròpies o de tercers, o els riscos de contactar amb desconeguts a través de la xarxa

(Madrid, 15 de juny de 2016). L'Agència Espanyola de Protecció de Dades i Clan, el canal infantil de RTVE, col·laboren en una campanya d'educació digital per difondre un ús responsable d'internet i les xarxes socials entre els més joves. Les peces promouen la privadesa com un valor imprescindible a l'hora d'usar les noves tecnologies i estan protagonitzades pels personatges de la sèrie de ficció 'Big Band Clan'. Els vídeos s'emetran durant tot l'estiu i també seran accessibles tant a través de la web de Clan com a la pàgina de menors de l'Agència, que incorporarà aquests continguts a la seva secció de vídeos per promoure la seva difusió.

Temes com l'empremta digital, la importància de tancar la sessió quan s'utilitza un ordinador compartit, les conseqüències de publicar imatges pròpies o de tercers o els riscos de contactar amb desconeguts a través d'internet són abordats en aquestes peces breus protagonitzades pels personatges de la ficció infantil ‘Big Band Clan’.

La col·laboració entre l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, Clan i l'equip de la sèrie situa la informació, prevenció i conscienciació com a elements essencials per protegir de forma eficaç als menors, un col·lectiu especialment vulnerable davant els riscos de les noves tecnologies. La campanya té com a objectiu reforçar la seva educació digital, perquè siguin conscients dels avantatges i les possibilitats dels diferents serveis d'internet, però també dels perills que han d'aprendre a detectar per reaccionar de manera adequada.

Contingut de les peces

Ana, Leo, Sara, Marta, el professor Einstein i el robot Frank protagonitzen aquestes breus píndoles que esquitxaran la graella de Clan. D'una forma senzilla i entretinguda adverteixen sobre els riscos de publicar tot en xarxes socials i després penedir-se, encara que al principi pugui semblar divertit (Cura amb el que comparteixes); mostren la importància de valorar les dades que es demanen a través d'internet i aprendre a desconfiar davant determinades promeses o regals (Cura amb la informació personal que facilites a desconeguts); o aborden la importància de tancar sessió quan s'utilitzin serveis d'internet en ordinadors compartits (Tingues precaució de tancar sempre la teva sessió en l'ordinador). Aquests i altres vídeos amb consells sobre protecció de dades i ús responsable d'internet estan disponibles a la web de ‘Big Band Clan’.

Per aprofundir en cadascun dels continguts exposats pels personatges de Big Band Clan, aquestes finalitzen amb Ana, la protagonista de la sèrie, emplaçant als joves al fet que entrin a la web Tu decideixes en internet, on poden consultar consells per protegir-se a la Xarxa o aprendre mentre es diverteixen amb Pandijuegos. La web també inclou continguts per a pares i professors, figures imprescindibles per a una adequada educació dels menors.